Wie God zoekt, kan het beste met Hem in gesprek gaan. Dat heet bidden.

Hoe doe je dat? Heel simpel:
  1. Je benadert God vanuit een houding van openheid, bescheidenheid en hoop (zie de pagina onderzoeken van het christelijk geloof, wat is dat?)
  2. Je zoekt een plek en een moment waar je niet gestoord wordt
  3. Je neemt een gebedshouding aan. In onze cultuur betekent dat meestal: geknield, met gesloten ogen en gevouwen handen. Maar het kan ook zittend of staand, met je handen omhoog of desnoods plat op je buik. De ogen sluiten helpt echter wel om geconcentreerd te blijven
  4. Je zegt wat je wilt zeggen. Dat kan hardop of zachtjes in jezelf
  5. Doe dit regelmatig, het liefst elke dag
Er zijn geen voorschriften hoe je moet bidden. Het beste is om eenvoudig, recht uit je hart te zeggen wat je wilt.

"God, ik ken U niet. Ik weet zelfs niet of U bestaat. Maar ik wil U graag vinden en dat wil ik op Uw voorwaarden doen. Daarom vraag ik of U mij wilt helpen om U beter te leren kennen. Maak mij duidelijk dat U er bent en help mij om het zoeken vol te houden"

Zo’n gebed kun je aanvullen met persoonlijke zaken. Misschien heb je een bepaalde reden om het christelijk geloof te onderzoeken. Dan kun je dat erbij zeggen en vragen of God daar duidelijkheid in wil geven.

Voor iemand die het niet gewend is, is bidden vreemd. Het voelt raar aan om ‘zomaar’ iets te zeggen, zonder dat iemand erbij is. Maar weet je nog, we wilden God benaderen op Zijn voorwaarden?

Vergelijk het maar met het ontmoeten van iemand die uit een heel andere cultuur komt. Als je voor het eerst je neus wrijft tegen die van een eskimo (dat is nu eenmaal de gewoonte daar als je iemand begroet), dan voel je je ook nogal vreemd. Iedereen benader je op de manier die bij de ander past. Zo benaderen we God ook.

Maar als je nu helemaal niet zeker weet of er wel iemand luistert? Als God nu niet bestaat? Ja, maar dat gingen we nu juist onderzoeken of niet?

Maar als je dat graag wilt, zou je nu (nog eens) de pagina Wat wij geloven door kunnen nemen. Als je daarvan iets niet begrijpt, zou je contact kunnen opnemen. Denk er eens rustig over na.

En als ik nu klaar ben met bidden en niets merk?
Wie zegt dat je iets moet ‘merken’? Verwacht geen ‘special effects’. Of je het nu gelooft of niet, je mag erop rekenen dat God degenen beloont die Hem zoeken. Maar houd er rekening mee dat Hij dat doet op Zijn tijd. Hij is niet met een belletje oproepbaar. Van één ding kun je echter verzekerd zijn: Hij heeft je gehoord en Hij is blij met mensen die Hem zoeken.

Houd vol en ga verder op onderzoek.

Wil je meer weten over RijnWaarde of wil je eens met ons kennismaken?

Kom langs in de Bonte Berg of neem contact met ons op.