Hoe onderzoek je iets?

Wanneer je iets hoort over een vreemd land en je wilt er meer van weten, dan kun je twee dingen doen:
  • je leest er alles over wat je te pakken kunt krijgen of je bekijkt elk tv-programma dat ermee te maken heeft
  • je koopt een ticket, stapt in het vliegtuig en gaat zelf kijken.
Wanneer je hoort praten over iemand die jij niet kent en je wil meer over die persoon weten, dan kun je twee dingen doen
  • je vraagt aan alle mensen die hem of haar kennen wat voor iemand het is, je praat over die persoon en zoekt naar informatie over hem
  • je gaat die persoon opzoeken en probeert hem of haar te leren kennen.

Maar stel nu dat dit iemand is bij wie je niet zo gemakkelijk naar binnen stapt. Er gaan geruchten… Een heel belangrijk persoon schijnt te zetelen op de bovenste verdieping van een hoog gebouw. Mensen praten over hem, de kranten schrijven over hem. Maar wie is hij nu eigenlijk? Kan ik bij hem in de buurt komen? Hoe krijg ik toegang?

Zo is het ook met het christelijk geloof en God. Je kunt er veel over lezen, je kunt boeiende discussies voeren over God en je kunt gesprekken voeren met christenen over hoe zij hun geloof beleven. Maar je kunt ook proberen zelf te ervaren wat dat is: christen zijn. Je kunt zelfs proberen God te leren kennen… niet meer over Hem te praten, maar met Hem.

Ooit verliefd geweest?
Op deze pagina's krijg je hulp om God te leren kennen. Je vindt hier dus niet of nauwelijks intellectuele informatie. Hier vind je geen antwoorden op moeilijke vragen als 'maar als er een God is, waarom is de wereld dan zo'n rotte plaats?' of 'ik kan toch ook best goed leven, zonder te geloven?'. Dat zijn goede vragen. Er zijn boeken volgeschreven om ze te beantwoorden. Als je er belangstelling voor hebt, kunnen we je titels geven en je verder helpen. Maar wij zijn ervan overtuigd dat je iets moet ervaren om erover te kunnen praten.

Het christelijk geloof kun je vergelijken met een huis dat er aan de buitenkant nogal vreemd en onlogisch uitziet. Maar aan de binnenkant gekomen, zie je ineens dat er toch een doel en een plan zit in het ontwerp. Langzamerhand wordt je duidelijk dat geloven ook betekent dat je je verstand moet gebruiken. Het probleem is alleen dat dat zo ontzettend moeilijk uit te leggen is aan iemand die buiten dat huis blijft staan. Uitleggen wat geloven is aan iemand die niet gelooft, is net zoiets als uitleggen wat verliefd zijn is aan iemand die nog nooit verliefd is geweest.

Kom binnen!
Daarom willen we je hier uitnodigen om het huis binnen te gaan, al is het maar een klein stukje. Daarmee zeggen we niet dat het nutteloos is om veel over het christelijk geloof te lezen en er discussies over te voeren. We zeggen alleen dat je zo God niet leert kennen. Je komt misschien wel veel over Hem te weten, maar dat is niet hetzelfde. Iemand die dode lichamen opensnijdt, komt misschien wel veel te weten over mensen (en het is op zichzelf nuttig om te doen!), maar is dat hetzelfde als mensen kennen? Om iemand te leren kennen, is er maar één mogelijkheid: met hem of haar omgaan.

Wat is daarvoor nodig?
 1. Een open houding - je leert iemand nooit kennen als je niet bereid bent hem of haar 'fris' te bekijken. Misschien geloof je eigenlijk niet in God. Misschien weet je niet of Hij wel 'iemand' is. Misschien denk je dat God in je zelf woont. Dat is allemaal prima. Maar we vragen van je dat je niet alleen maar zoekt naar een bevestiging van je ideeën. Dus wees bereid overtuigd te worden dat God misschien wèl bestaat en anders is dan jij dacht…
 2. Een bescheiden houding - als het waar is wat christenen zeggen over God, dan is Hij te groot voor woorden. Hij is niet zomaar iemand die op afroep beschikbaar is. Hij is niet ons personeelslid, maar onze Schepper en Koning. De bijbel zegt dat Hij niet te vergelijken is met wie of wat dan ook. Dat betekent dat wij Hem niet zomaar begrijpen. Ons verstand zou daarvoor weleens te klein kunnen zijn. Dus als je God alleen ter verantwoording wil roepen of Hem benadert, zo van 'laat maar eens wat zien', dan is de kans groot dat je Hem niet vindt. God weerstaat de hoogmoedige mens, zegt de Bijbel en dat is inderdaad de ervaring van talloze mensen uit de geschiedenis. Wil je Hem vinden, dan zul je dat op Zijn voorwaarden moeten doen
 3. Een hoopvolle houding - God heeft beloofd dat wie Hem echt wil vinden op Zijn voorwaarden, dat ook zal doen. En Hij heeft erbij gezegd dat Hij niet kan liegen… Kortom, wanneer je serieus op zoek gaat en niet alleen over Hem wil praten, maar jezelf aan Hem wil overgeven, dan zul je Hem gegarandeerd vinden. Dat zou overigens wel eens anders kunnen uitpakken dan je nu denkt. God is verrassender, koninklijker, groter dan wij ons kunnen voorstellen. Hij is bepaald niet de lieve oude opa op een wolkje, van de populaire stripverhalen. Een christelijke schrijver heeft eens gezegd: "God is niet veilig. Maar Hij is goed". Dat is inderdaad het hele verhaal.

Wil je meer weten over RijnWaarde of wil je eens met ons kennismaken?

Kom langs in de Bonte Berg of neem contact met ons op.